•  

EN 388-standard - ny skärtestmetod ISO 13997 TDM

Honeywell eftersträvar maximal användarsäkerhet, med produkter som kombinerar komfort och ergonomisk design med de senaste högeffektiva materialen. Vårt Spectra-fibermaterial levererar överlägsen skärbeständighet för Honeywells sortiment av skyddshandskar, men användare och ansvariga måste alltid välja den mest lämpliga handsken för en specifik arbetsuppgift. Att förstå produktens märkningar är avgörande. 

En video om testning och märkning

Detta filmklipp visar några viktiga förändringar hos testningen och märkningen av skärbeständiga handskar för den europeiska marknaden.

Skärtestmetoder

Enligt den EN 388-handskstandard som introducerades år 2003 Dessin-coupe-test-machine-196 mäts skärbeständighet med en coupe-testmaskin.

En tygbit placeras i en hållare och ett roterande runt blad flyttas fram och tillbaka med konstant hastighet, samtidigt som en nedåtriktad kraft om 5 newton läggs på. När bladet skär igenom beräknas en prestandanivå från 1 till 5 ur den totala förflyttningssträckan.

Problematik: Bladet förlorar gradvis sin skärpa så i starten och i slutet kalibreras det med hjälp av bomullstyg. När handskar har högre skärbeständighet kan resultaten vara mindre korrekta.

För dessa handskar, märkta klass 4 eller 5, kan en annan typ av test baserat på EN ISO 13997 dessinISO-machine-196 ge mer meningsfulla resultat.

I det nya testet dras ett rakt blad över provet med en rörelse, med ett nytt blad varje gång. "Slaglängden" före genomskärning registreras för en mängd olika krafter och grafer ritas för att förutsäga den kraft som krävs för att skära igenom en handske under 20 millimeters förflyttning. Denna kraft används för att beräkna ett värde från A till F, där F har högsta värdet.

Det här testet används redan för en del specialprodukter, till exempel brandbekämpningshandskar. Resultaten kan ibland avvika från coupe-testet, vilket troligen utgår ur EN388 under de kommande åren.

ISO 13997 cut test marking-230

Ny märkning av handskar

Införandet av det nya testet kommer att ändra märkningarna på dina skyddshandskar.

Den gamla EN388-standarden använder sig av 4 siffror för att uttrycka prestanda – nötningsmotstånd (1 till 4), skärbeständighet (1 till 5, coupe-test), rivhållfasthet (1 till 4) och punkteringsmotstånd (1 till 4).

I den nya EN388-standarden förblir de första fyra siffrorna de samma och därefter på femte plats står ISO-testresultatet. Om handsken genomgår ett stötskyddstest följer bokstaven P på sjätte plats.

Anpassning till nya standarden

Från och med nu kommer Honeywell att ändra hela sitt sortiment av skyddshandskar mot skärskador. Alla Honeywells skyddshandskar mot skärskador från nivå 3 till 5 kommer genomgå ISO 13997-testet. 

Notera: Existerande produkter och intyg om överensstämmelse kommer att vara giltiga två år efter att den nya standarden har publicerats.

Kvalité

Kvaliteten hos våra handskar förblir den samma. Det är bara urvalsmetoden som förändras. De nya märkningarna och medföljande testmetoderna garanterar att du kan fortsätta att känna dig trygg när du väljer Honeywells sortiment av handskar av högeffektiva Spectra-material.